sábado, 28 de noviembre de 2015

L’ESTRUCTURA SOCIAL A L’ACTUALITAT



Les xarxes socials estan cobrant gran importància en la societat actual, ens aporten molts avantatges i són poques les empreses o persones que no les utilitzen per connectar amb amics i professionals, però de vegades, per desconeixement o per falta de formació no tenim en compte alguns inconvenients importants que hauríem de tenir en compte si som actius en aquest àmbit.


Personalment, trobo que aquesta eina creada per la necessitat de comunicar-se, crear i compartir reuneix un seguit de pros i contres que segons la seva finalitat, poden ser útils per posar-les en pràctica tant en la vida laboral com en la social.

En primer lloc, un dels avantatges més importants que trobo, és que són el canal perfecte per compartir tot tipus de continguts d'una manera ràpida i immediata. A més, ens permet obtenir informació actualitzada i a temps real sobre temes d'interès, acudir a esdeveniments o participar en actes i conferències.

En segon lloc, és una eina que ajuda a realitzar reunions via online no només per reunions entre professionals, sinó com ajuda a cercar nous contactes com: cerca de parella, amistat o simplement compartir interessos sense finalitats de lucre, com ara els blogs o els fòrums.

Per acabar amb els avantatges, només dir que les xarxes socials són un instrument que ens permet millorar la nostra marca laboral, sobretot per poder escriure el nostre currículum i fer-ne difusió. Alguns dels perfils que demanen les empreses tenen relació a àrees del màrqueting digital i donen per obsolet el clàssic currículum en paper.

Per contra, també ens trobem un seguit de desavantatges que ens poden posar en perill si no saben utilitzar correctament aquests espais web.

D’entrada, crec que és perillós si no es configura la privadesa dels perfils socials correctament. Abans de començar a publicar continguts, tothom hauria de revisar la informació de privadesa i llegir les normes de cadascuna de les webs que es faran servir, sobretot amb l’ús de les imatges personals dels menors d’edat.

Després, penso que les xarxes socials donen peu a la gent a mostrar i informar de qüestions personals, com quan marxem de vacances o si marxen fora de casa. Això pot provocar unes situacions de risc que entenc són provocades per la persona que en fa ús, però si no tinguéssim aquestes opcions, aquest problema no es produiria.

Per acabar, i per mi el pitjor inconvenient, és que poden arribar a provocar addicció, ja que són utilitzades per molts joves com a mitjà de comunicació durant el seu temps d'oci. Això, sumat a la seva immaduresa i la falta de temps i control d’alguns pares, fa que no es pugui controlar el seu ús i es produeixin situacions de risc com l'assetjament (Ciberbullying) o suplantacions d'identitat.

En conclusió, penso que les xarxes socials avui en dia són un recurs útil i imprescindible, tant en l'àmbit professional com el personal, d’una banda perquè ens aporta un sentiment de comunitat entre les persones que hi formen part i d’altra banda, perquè és un mitjà d'aglutinació de persones, recursos i activitats que es posen a disposició de tothom de manera gratuïta per facilitar la feina i la cerca de mitjans i dubtes. No obstant això, també opino que aquests avantatges seran efectius si som conscients dels riscos i les conseqüències que ens poden provocar si en fem un mal ús i quines mesures hem de seguir perquè aquestes situacions no es produeixin, sobretot amb els més petits.


Adjunto un link que ens indica 6 xarxes socials destinades als infants menors d'edat.

domingo, 22 de noviembre de 2015

Com podem treballar les imatges digitals?


Molts de vosaltres us preguntareu: ¿com podem utilitzar els recursos digitals que tenim a l'abast d'una manera correcte dins la nostra aula?. Avui us mostrarem els mitjans i recursos per treballar tècniques com el collage, conceptes com la simetria i aplicacions per iniciar als infants en les imatges digitals.

El collage és una tècnica molt utilitzada a educació infantil, ja que permet la interrelació de diverses tècniques que es porten a terme a les aules d'educació infantil. 
La quantitat de materials diversos que l'infant pot seleccionar i treballar (les formes, els volums, la grandària, la textura, etc), ajuden a l'infant a desenvolupar el seu sentit de l'autonomia i a ampliar el coneixement del seu entorn físic. A més, reforça la coordinació òculo-manual, la percepció sensorial i la millora de la seva concepció de l'espai.




La geometria ocupa un lloc molt important en la vida dels més petits, ja que contínuament es troben al seu voltant objectes geomètrics. Tals objectes, tenen formes geomètriques que poden ser molt diverses, que són el cercle, el quadrat, la forma de cor, els estels, etc.

És necessari, que la geometria entri en contacte en la vida dels escolars d'infantil, incloent-la en les rutines diàries, jugar a jocs que requereixin l'ús de formes, espais i ubicacions, utilitzin recipients de diferents grandàries, observació d'objectes, espais i llocs per després descriure'ls.



Un exemple d'activitat de simetria que podríem portar a terme dins l'aula durant l'estació de la tardor podria ser aquesta. 

La mestra enganxa mitja fulla de diferents tipus d'arbres i colors en una fulla desplegable i els infants han de dibuixar i pintar la part de la fulla que els hi falta.





Un altra exemple d'activitat seria mitjançant l'ajuda dels materials dels blogs lògics

1. La mestra fa una separació mitjançant cinta adhesiva.
2. La mestra realitza una figura amb els blogs lògics a la part esquerra de la línia.
3. L'infant ha de realitzar la mateixa figura, però a la part dreta de la línia.


Per treballar la simetria podem utilitzar una infinitat de materials i recursos, a més dels que ja hem presentat. Materials com miralls, fitxes de treball, materials naturals o inclús les TIC ens permeten treballar la simetria i a la vegada introdueixes als més petits en la geometria.

En aquesta pàgina teniu un recull de diverses activitats que podeu posar en pràctica amb els vostres infants dins l'aula relacionades amb la simetria.