sábado, 17 de octubre de 2015

Els pictogrames, un recurs invalorable dins l'aula

Hola a tots i totes,

Us heu preguntat alguna vegada quins beneficis poden tenir treballar els pictogrames i les icones que ens envolten dia a dia en educació infantil? Avui us faré cinc cèntims del profit que li podem extreure a aquests elements i les activitats que podem realitzar amb els més petits de la família.

Un pictograma és un signe clar que representa esquemàticament un símbol, un objecte real o una figura amb l'objectiu d'informar i/o senyalitzar.



És un recurs educatiu molt recomanable i que actualment, molts educadors i educadores posen en pràctica dins les seves aules perquè treballar els següents aspectes:

Millorar l'atenció i la motivació.
Representar situacions a través d'escenes, murals, etc.
Augmentar l'expressió oral i escrita mitjançant frases curtes
.
• Desenvolupar la comprensió lectora a través d'il·lustracions.
Construir relacions entre conceptes.

Ajudar a memoritzar interaccionant la memòria verbal i la memòria icònica     (vocabulari il·lustrat).


A més, la lectura d'imatges és una activitat molt interessant per practicar durant l'etapa de lecto-escriptura. Per tenir èxit amb aquesta activitat, és important que les imatges siguin polisèmiques, d'aquesta manera l'alumne descobreix els diferents significats i els pot relacionar entre si dins un mateix context.

Per acabar, comparteixo amb vosaltres dues pàgines web que us poden ser d'utilitat si voleu començar a implementar aquesta tècnica.


Pàgines web:

- Per poder descarregar pictogrames, http://aumentativa.net/ és un espai interactiu ple de recursos materials i didàctics per a l'ús pràctic a l'aula i en el disseny i construcció d'entorns de comunicació per poder-los implementar dins l'aula. 



- El següent enllaç http://www.pictoselector.eu/es/ és una pàgina on et pots descarregar gratuïtament un programa per crear els teus propis pictogrames i personalitzar-los per poder treballar diferents aspectes de la vida de l'infant.

- En la pàgina http://www.escuelaenlanube.com podeu trobar tot tipus de recursos per treballar dins l'aula, des de pictogrames per introduir als infants en gèneres com les endevinalles, les cançons i les poesies, fins a pictogrames que simbolitzen accions quotidianes molt útils per treballar amb infants amb NEE.



lunes, 12 de octubre de 2015

És adient treballar l'autoretrat a educació infantil?


Hola a tots i totes!

Una pregunta que ens podem arribar a fer com a educadors/es pot ser la de "és adient treballar l'autoretrat a educació infantil?" i en cas afirmatiu "com el puc treballar dins l'aula?". En aquesta entrada resoldrem aquests dubtes, a més de compartir alguna activitat que es pot realitzar amb els nens i nenes a l'escola.

En primer lloc, dir que l'autoretrat és la reproducció d'un mateix, i és molt habitual que els nens i nenes es representin a si mateixos en els seus dibuixos. Per aquest motiu, treballar l'autoretrat a infantil pot ser una oportunitat per:
  • Conèixer-se a si mateixos i estudiar-se amb deteniment.
  • Expressar com se senten en aquests moments.
  • Identificar les parts del cos (part superior del cos).
  • Desenvolupar la creativitat utilitzant diferents activitats i tècniques de dibuix. 
  • Comparar les obres d'art  i els autors més famosos.
  • Potenciar l'expressió oral dels infants.
Les activitats que podríem realitzar dins l'aula per treballar l'autoretrat, i en el seu cas, les obres d'art i els seus autors podrien ser les següents:

PREGUNTES PER SABER ELS CONEIXEMENTS PREVIS DELS ALUMNES
  1. On i com podem veure'ns a nosaltres mateixos?
  2. Com podem representar-nos a nosaltres mateixos? 
  3. Conversar: Què és un autoretrat?
ACTIVITATS QUE PODEM REALITZAR
  1. En un foli en blanc demanem als infants que s'observin en un mirall i es dibuixin tal com són. A continuació els convidem a pintar els seus retrats fixant-se amb el seu color de pell, d'ulls, de cabell, etc. Una vegada acabats els autoretrats, cada infant procedirà a descriure's davant dels seus companys/es.
  2. Com a segona activitat, i per endinsar-no en el món de l'art, l'educador/a pot escollir un autor que hagi treballat l'autoretrat com obra d'art (per exemple Joan Miró i el seu quadre "Autoretrat"). D'aquesta manera, endinsem als infants en les arts plàstiques dins l'aula i els hi ensenyem les diferents tècniques de treball, a més d'aprendre els autors d'art i les seves obres.
El resultat d'aquesta activitat va ser aquest:



Com apunt final, us deixo un vídeo que els hi podeu ensenyar als nens i nenes quan vulgueu treballar l'autoretrat i algun dels seus autors.